Yhteistyössä GEF

Korjattu aurinkovoimala käyttöönottotarkastusta vaille valmis

Aurinkovoimaloiden tarkastuskierroksella oli havaittu erään kiinteistöyhtiön aurinkovoimaloiden olevan uhkaavan heikossa kunnossa eikä voimalan asennustapakaan ei näyttänyt olevan aivan esimerkillinen.

Voimaloiden aurinkopaneelit olivat kiinnitetty puukehikoiden varaan ja paneelien tukijalkojen ruuvit olivat monin paikoin katkenneet. Pahimmissa kohdissa paneelit olivat vain johtojen varassa kiinni puukehikossa.

Voimaloiden purkaminen piti aloittaa välittömästi mahdollisten henkilövahinkojen välttämiseksi.

Voimaloiden purkaminen

Vanha paneelikenttä oli asennettu puukehikoiden varaan. MC4 liittimet makaavat vapaina kattoa vasten.

Purkaessamme voimalaa törmäsimme moneen esimerkkiin miten aurinkovoimalaa EI saisi rakentaa. Tässä osa huomioistamme irronneiden paneelien lisäksi:

  • Paneelien johtoja ei oltu kiinnitetty asiallisesti ja useita liittimiä makasi kattoa vasten ja niistä osa oli selvästi ollut pitkiä aikoja lätäköityneen veden alla. Osa liittimistä oli hapettuneita, kun vesi oli päässyt tunkeutumaan niihin.
  • Ulkona olleita turvakytkimiä ei oltu suojattu sateelta ja tiivisteinä toimivat vedonpoistajat olivat niistä kaikista kiristämättä.
  • Maadoitusta oli parannettu, mutta silti maadoituksessakin oli puutteita.
  • Puukehikkojen varaan rakentaminen on toisinaan ok. Esimerkiksi maa- ja rantarakentamisessa puurakentaminen saattaa olla hyvä ratkaisu, mutta näitä rakenteita ei tulisi käyttää kymmenien metrien korkeudessa, kävelyreittien yllä.
  • Voimalat olivat osin rakennettu kattojen sadevesikaivojen päälle, eikä muutamaa sadevesi kaivoa oltu ilmeisesti päästy puhdistamaan jokuseen vuoteen. Katoilla olikin mittavaa lätäkönmuodostumista havaittavissa.
Vanhoja palaneita isolator-bokseja

Voimaloihin oli asennettu ilmeisesti ylijännitesuojina toimivia ylimääräisiä bokseja, joista moni oli palanut puhki. Katon palaminen ei myöskään ole ollut täysin poissuljettu turvallisuusuhka.

Emme voineet kuin ihmetellä aiempaa asennustapaa ja lukemattomia asennusvirheitä.

Voimaloiden jälleenrakentaminen

Jos voimalat olivat nopeat purkaa, oli korjaamisrakentamisen alkamiseen otettava pieni aikalisä, koska edes uusia suunnitelmia ei vielä oltu keritty valmistelemaan, osatoimituksista puhumattakaan.

Lopulta pääsimme aloittamaan. Katon runsaat kaadot toivat hieman haastetta voimaloiden asennukseen, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja nyt taloyhtiöllä on toimivat ja turvalliset voimalat.

Vaikka johtoreitin päälle tulee kansi, on johtojen silti hyvä kulkea reitillä järjestyksessä
Nyt turvakytkimet ovat sääsuojassa. Musta potentiaalitasauskisko kestää UV-säteilyä. Johtomerkinnät vielä puuttuvat tässä vaiheessa.
Turvallinen voimala on kompakti, siisti ja ajatuksella rakennettu. Tämä voimala tulee kestämään kymmeniä vuosia sään armoilla.